top of page

Kwas hialuronowy koronny surowiec produktów nawilżających.

Kwas hialuronowy to jeden z najpopularniejszych surowców stosowanych w kosmetyce pielęgnacyjnej i profesjonalnej. Dlaczego mówiąc o kwasie hialuronowym, w składzie produktu znajdujemy hialuronian sodu i o co tak na prawdę chodzi z niskocząsteczkowym kwasem? Wszystkie odpowiedzi znajdziesz w tym artykule.



Co to jest kwas hialuronowy?

Z chemicznego punktu widzenia to cukier złożony, czyli polisacharyd, należący do glikozaminoglikanów. Naturalnie występuje w przyrodzie w organizmach żywych, jest składnikiem budulcowym m.in ścian naczyń krwionośnych, mazi stawowej, chrząstek, ciała szklistego oka. Dlatego też często wykorzystywany jest w medycynie np. przy zwyrodnieniach stawów, aby wpłynąć na polepszenie ich mechaniki czy w płynach do soczewek. Kwas hialuronowy odpowiada również za jędrność i elastyczność skóry, dlatego tak szeroko stosowany jest w kosmetyce. Niestety jego ilość zmniejsza się z wiekiem, a około 80 roku życia, ulega całkowitemu zanikowi.


kwas hialuronowy, wzór strukturalny
Kwas hialuronowy

Jakiego INCI szukać w kosmetykach?

W naturze głównie występuje w postaci soli sodu, potasu czy wapnia, a nie kwasu. Sam kwas hialuronowy szybko ulega degradacji i głównie w takiej postaci znajdziemy go w laboratoriach chemicznych. Dlatego często na opakowaniu kosmetyków widnieje kwas hialuronowy, a w INCI znajdziemy: Sodium Hyaluronate czy Potassium Hyaluronate lub z przedrostkiem Hydrolized. Niektóre firmy stosują również w INCI Hyaluronic Acid. Czy to jest źle? Nie, ponieważ zapewne surowiec, który kupują w dokumentacji ma wskazane takie INCI.

Kwas hialuronowy i hialuronian sodu w przemyśle kosmetycznym stosowane są jako naprzemiennie, ale odnoszą się do hialuronianu sodu.

W kosmetologii możemy znaleźć hialuroniany pochodzenia zwierzęcego oraz roślinnego. Te ostatnie są powszechniej wykorzystywane ze względu na popularność surowców roślinnych. Pozyskiwany jest on na drodze biofermentacji np. z pszenicy z kwasem mlekowym. Hialuroniany mają postać proszku, które po rozpuszczeniu w wodzie tworzą przezroczysty żel.


Jak działa kwas hialuronowy?

Jego najważniejszą właściwością jest higroskopijność, czyli umiejętność wiązania wody i jej zatrzymywania, dzięki temu ogranicza przeznaskórkową utratę wody (tzw. TEWL - transepidermalna utrata wody). Obrazowo kwas hialuronowy można porównać do gąbki, która bardzo dobrze chłonie i magazynuje wilgoć. Dlatego, tak chętnie jest wykorzystywany w kosmetykach nawilżających, ochronnych, przeciwstarzeniowych.

Kwas hialuronowy to również popularny składnik preparatów medycy estetycznej gdzie m.in wykorzystywany jest jako wypełniacz. Posiada on wtedy formę usieciowaną tzn. połączony jest w większe konglomeraty, aby dłużej utrzymywał się w miejscu podania.


Kwas hialuronowy tworzy na powierzchni skóry film, który wiąże wodę. W efekcie ogranicza transepidermalną utratę wody i zapewnia odpowiednie nawilżenie.
kwas hialuronowy

Jaki kwas hialuronowy wybrać?

W kosmetyce wyróżniamy trzy rodzaje wielkości cząsteczek pochodnych kwasu hialuronowego tzw: hialuronianów

  • duże cząsteczki HMW (kwas wielkocząsteczkowy), tworzą na powierzchni skóry film chroniący przed utratą wilgoci; o masie 0,85 – 1,15 MDa

  • małe cząsteczki LMW (kwas małocząsteczkowy) silnie nawilża warstwę rogową, dając natychmiastowy, ale krótkotrwały efekt wygładzenia i ujędrnienia; masa poniżej 500 kDa

  • najmniejsze cząsteczki ULMW (kwas ultramałocząsteczkowy lub niskocząsteczkowy) wyróżniają się największą zdolnością wiązania wody, dając silne i długotrwałe nawilżenie ; masa poniżej 10 kDa.

Coraz częściej możemy się również spotkać z określeniem wielocząsteczkowy kwas hialuronowy, co oznacza, że mamy mieszaninę cząsteczek o różnej wielkości: dużej, małej i ultramałej. Producenci do jednego produktu wkładają hialuronian sodu czy potasu o różnej wielkości. Po co? Aby zapewnić kompleksowy efekt i trwałe nawilżenie. Tak jak np. mamy w serum od Nudmuses - Hydrating Ritual, Moisture Boosting Serum, gdzie znajdziemy hialuronian sodu (w INCI: Sodium Hyaluronate) oraz niskocząsteczkowy kwas hialurownowy (w INCI: Hydrolyzed Sodium Hyaluronate)


Właściwości hialuronianów:

  • działanie nawilżające poprzez tworzenie filmu ochronnego w warstwie rogowej i zatrzymywania wody

  • zmniejsza podrażnienia

  • zabezpiecza przed działaniem czynników zewnętrznych

  • zmiękczające, dzięki czemu skóra jest elastyczna

  • humektant czyli utrzymuje odpowiednie nawilżenie preparatu, zapobiega przed jego wysychaniem

  • może zwiększać penetrację w głąb skóry pozostałych składników kosmetyku.


kwas hialuronowy

Dla kogo jest kwas hialuronowy?

Hialuroniany wykazują niewielki profil podrażnienia, działają łagodnie, dlatego też mogą być stosowane przy każdym typie skóry. Kosmetyki z tym surowcem są szczególnie polecane:

  • do skóry suchej, odwodnionej, przesuszonej

  • jako profilaktyka przeciwstarzeniowa

  • do nawilżania każdego typu skóry

  • przy regeneracji uszkodzonego naskórka

  • do poprawy napięcia i elastyczności

  • do ochrony skóry przed utratą nawilżenia

  • do spowolnienia procesów starzenia się naskórka

  • do zneutralizowania działania wolnych rodników

  • do łagodzenia podrażnień spowodowanych np. nadmierną ekspozycją skóry na słońce

  • do łagodzenia nieprzyjemnych efektów związanych z kuracjami z użyciem kwasów i sterydów


Bardzo dobry profil, wszechstronne działania, sprawia, że hialuronian sodu jest powszechnie stosowanym surowcem w kosmetologii. Znajdziemy go w produktach pielęgnacyjnych od twarzy po ciało. Kwas hialuronowy jest idealnym surowcem o właściwościach nawilżających, do stosowania bez względu na wiek i rodzaj skóry. Moc tego surowca, zauważyła firma Nudmueses, opracowując na nim linię nawilżającą. Surowiec ten znajdziemy u nich w lekkim kremie nawilżającym od Nudmuses, wielozadaniowej masce do twarzy od Nudmuses i serum.


Post powstał przy współpracy z marką Nudmuses.

Comments


IMG_20190815_180154.jpg
IMG_0826.JPG

Cieszymy się, że do nas zajrzałeś!

Kosmos W Słoiczku powstał, aby odkryć przed Wami kosmetyczne tajemnice i przybliżyć tajniki branży chemicznej.

Z bólem serca patrzymy na propagowanie nierzetelnych informacji o surowcach czy gotowych produktach.

Naszą ideą jest kompetentne propagowanie wiedzy w przystępny sposób. 

 

Zachęcamy do odkrycia naszego „kosmicznego” świata ! :)

Bądź z nami na bieżąco

Dziękujemy

  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
bottom of page