top of page

Ektoina w walce z suchą skórą

Ektoinę coraz częściej możemy znaleźć w składach kosmetyków dedykowanych skórze suchej, wrażliwej i podrażnionej. Czy jest to nowo odkryty surowiec, który zrewolucjonizuje rynek? Czy ektoina stanie się jednym z kultowych składników na miarę retinolu, kwasu hialuronowego czy witaminy C? Jakie ma właściwości i skąd jej rosnąca popularność? Sprawdźmy to!



Ektoina w kosmetyce  i pielęgnacji

Ektoina - co to jest?

Musimy Was zmartwić, po raz kolejny, nie jest to nowatorski wymysł szalonych naukowców. Tak samo jak było w przypadku adaptogenów, o których możecie poczytać w naszym wcześniejszym artykule - Adaptogeny w kosmetyce jest to substancja znana od bardzo dawna. Tylko do tej pory używana była głównie w farmacji.


Ektoina produkowana jest przez ekstermofile, czyli mikroorganizmy żyjące w ekstremalnych warunkach.

Ektoina została po raz pierwszy przedstawiona światu w 1985 roku. Jest to aminokwas produkowany przez mikroorganizmy zwane ekstermofilami. Są to gatunki, które potrafią przetrwać bardzo niesprzyjające warunki środowiskowe takie jak wysokie zasolenie, ekstremalne temperatury. niewielkie zwartości wody czy brak dostępu do promieniowania UV lub jego nadmiar. W tych niesprzyjających żadnemu bytowaniu warunkach, mikroorganizmy bronią się przed wyginięciem właśnie m.in. przez produkcję ektoiny, której zadaniem jest ochrona i wsparcie przetrwania.


Ektoina ectoin w kosmetykach

Zastosowanie ektoiny w kosmetykach

Ektoina w farmacji z powodzeniem stosowana jest w preparatach takich jak krople do oczu, areozole do nosa, roztwory do inhalacji. Jej właściwości szczególnie wykorzystywane są w walce z chorobami alergicznymi. Na podstawie obecnych badań, ektoina uznana jest za substancje o bardzo niskim ryzyku wystąpienia działań niepożądanych. Może być stosowana w preparatach medycznych przez kobiety w ciąży, a także dzieci od 1. miesiąca życia.


Ektoina w farmacji stosowana jest w walce z chorobami alergicznymi.

W kosmetyce ektoina - INCI: Ectoin występuje w postaci drobnego białego proszku. Jest to surowiec pochodzenia naturalnego, stabilny w szerokim zakresie pH (1-9), a także odporny na wysokie temperatury nawet powyżej 85°C. Ten wodnorozpuszczalny składnik z powodzeniem wykorzystywany jest w kremach balsamach czy żelach, których zadaniem jest poprawa funkcji barierowych płaszcza hydrolipidowego naskórka. Jeśli chcecie się dowiedzieć więcej o kluczowej roli bariery naskórkowej w pielęgnacji, zachęcamy do zapoznania się z artykułem Bariera naskórkowa. Czym jest i jaki ma wpływ na stan naszej skóry?


Właściwości ektoiny w kosmetykach

Właściwości ektoiny.

„Jako organ ludzkiego ciała o największej powierzchni, skóra nieustannie traci wodę przez odparowywanie. Dzięki ektoinie możemy teraz dać komórkom skóry coś, co pozwoli im zatrzymać wodę” mówi Volker Müller, profesor mikrobiologii molekularnej na Uniwersytecie we Frankfurcie.


Najważniejszą właściwością ektoiny jest wysoka zdolność wiązania wody. Amfoteryczny charakter cząsteczki determinuje jej wysokie powinowactwo do wody, a także zdolność jej wiązania i tworzenia tzw. hydrokompleksów ektoinowych, które pełnią funkcje ochronną komórek przed utratą wody.

Ektoina zmniejsza przez to TEWL oraz utrzymuje poziom nawilżenia naskórka. Potwierdzone badaniami zostało również działanie przeciwzapalne, przeciwalergiczne oraz przeciwświądowe.

Dzięki temu jest idealną propozycją dla skór przesuszonych, wrażliwych czy atopowych.


Ektoina jest też antyoksydantem, chroni nas przed reaktywnymi formami tlenu (ROS), a tym samym także przed stresem oksydacyjnym. Dzięki temu opóźnia procesy starzenia, wspomaga elastyczność skóry, a także pełni funkcję ochronną przed zanieczyszczeniami środowiskowymi.


Ciekawą właściwością ektoiny jest też jej zdolność do pochłaniania promieniowania UV. Dlatego też często możemy ja znaleźć w składach produktów ochronnych przed słońcem.

Ektoina jako składnik kosmetyczny polecana jest szczególnie dla:

- skóry przesuszonej - nawilżenie, ograniczenie TEWL (co to jest dowiesz się tutaj), wsparcie płaszcza hydrolipidowego

- skóry atopowej - działanie przeciwzapalne, przeciwświądowe, nawilżenie, wsparcie bariery naskórkowej

- skóry suchej - nawilżenie, wygładzenie, ograniczenie TEWL, redukcja podrażnień

- skóry dojrzałej - ochrona przed UV, działanie oksydacyjne, wzrost nawilżenia.



Przykłady kremów z ektoiną:

Commentaires


IMG_20190815_180154.jpg
IMG_0826.JPG

Cieszymy się, że do nas zajrzałeś!

Kosmos W Słoiczku powstał, aby odkryć przed Wami kosmetyczne tajemnice i przybliżyć tajniki branży chemicznej.

Z bólem serca patrzymy na propagowanie nierzetelnych informacji o surowcach czy gotowych produktach.

Naszą ideą jest kompetentne propagowanie wiedzy w przystępny sposób. 

 

Zachęcamy do odkrycia naszego „kosmicznego” świata ! :)

Bądź z nami na bieżąco

Dziękujemy

  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
bottom of page