Czy skwalan i skwalen to to samo?

Nasza skóra to złożony twór, pełna skomplikowanych procesów biochemicznych, różnorodnych związków i zdolna do samoregeneracji (często przy naszej pomocy ;)). Wiadomo, że im surowiec kosmetyczny wykazuje większe podobieństwo do naszej skóry tym lepiej on wspomaga naszą cerę. Jednym z takich bohaterów jest skwalan, który jest pochodną skwalenu, ten z chemicznego punktu widzenia to nienasycony węglowodór i naturalnie występuje w naszym sebum, tworząc ochronną warstwę lipidową. Niestety z upływem lat, zasoby skwalenu w organizmie maleją, co przyczynia się do wiotczenia czy suchości skóry. Wtedy z ratunkiem przychodzi nam skwalan, który ze względu na nasyconą formę (czyli podwójne łańcuchy węglowe zostają nasycone i mamy pojedyncze wiązanie między atomami węgla) jest stabilniejszą formą.




Wzór chemiczny skwalenu

skwalen



Niestety z upływem lat, zasoby skwalenu w organizmie maleją, co przyczynia się do wiotczenia czy suchości skóry. Wtedy z ratunkiem przychodzi nam skwalan, który ze względu na nasyconą formę (czyli podwójne łańcuchy węglowe zostają nasycone i mamy pojedyncze wiązanie między atomami węgla) jest stabilniejszą formą.


Wzór chemiczny skwalanu

skwalan


Dlaczego stosowany jest w produktach kosmetycznych?


Skwalan (INCI: Squalane) w przeciwieństwie do skwalenu pod wpływem promieniowania UV czy utlenianiu nie ulega rozkładowi. Jego cząsteczka jest na tyle drobna, że bardzo dobrze wnika w skórę. Dzięki temu efekt nawilżenia jest intensywny i długotrwały, a nasza skóra miękka i elastyczna. Jeśli macie przesuszoną, podrażnioną skórę szukajcie produktów z tym surowcem. Efekt gwarantowany, bez poczucia tłustego filmu. Dodatkowo pomaga w transportowaniu składników aktywnych w głąb skóry np. retinolu. W produktach kosmetycznych skwalan jest głównie pochodzenia roślinnego, pozyskiwany

Skwalan z oliwek jako składnik kosmetyczny

jest z oliwek lub trzciny cukrowej. Nie jest polecany do stosowania w postaci czystej, gdyż jako emolient tłusty może powodować zapychanie porów czyli jest komodogenny. Jeśli macie 100% skwalan w postaci olejku polecamy go dodawać do kremów, toników, szamponów itp. Znajdziecie go w bardzo wielu produktach, ze względu na wszechstronne działanie i niski profil podrażnienia. Obecnie coraz częściej spotykany jest w produktach do włosów, gdzie poza nawilżeniem i odżywieniem, chroni je przed działaniem wysokich temperatur (polecany dla osób, które często używają suszarki, prostownicy czy lokówki).

Skwalan w pielęgnacji skóry

Właściwości skwalanu:

  • dogłębnie nawilża skórę

  • zmiękcza naskórek

  • łagodzi podrażnienia

  • wygładza skórę

  • działa przeciwbakteryjnie i przeciwgrzybiczo

  • zmniejsza widoczność zmarszczek w wyniku głębokiego nawilżenia

  • chroni skórę przed szkodliwym działaniem czynników zewnętrznych

  • przyspiesza gojenie skóry





Pamiętajmy, że w pielęgnacji powinniśmy myśleć holistyczne. Dlatego też najlepiej sprawdza się połączenie chociażby stosowania kosmetyków ze skwalanem, przy jednoczesnym dostarczaniu skwalenu z pożywieniem. Znajdziecie go m.in. w otrębach, oliwkach, pestkach amarantu czy wątrobie rekina. Dbajmy o swoje zdrowie i dobre samopoczucie od zewnątrz i od wewnątrz !

IMG_20190815_180154.jpg
IMG_0826.JPG

Cieszymy się, że do nas zajrzałeś!

Kosmos W Słoiczku powstał, aby odkryć przed Wami kosmetyczne tajemnice i przybliżyć tajniki branży chemicznej.

Z bólem serca patrzymy na propagowanie nierzetelnych informacji o surowcach czy gotowych produktach.

Naszą ideą jest kompetentne propagowanie wiedzy w przystępny sposób. 

 

Zachęcamy do odkrycia naszego „kosmicznego” świata ! :)

Bądź z nami na bieżąco

Dziękujemy

  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest