top of page

Astaksantyna w kosmetyce.

"Jesteś tym czym jesz" - to hasło znane jest chyba każdemu, ale w niektórych przypadkach jego dosłowność jest wręcz zadziwiająca. Czy zastanawialiście się kiedyś, czemu mięso łososia ma tak intensywną barwę? Albo czemu flamingi są różowe? W obu przypadkach kolor jest ściśle związany z dietą tych zwierząt, a mianowicie z pokarmem bogatym w astaksantynę. Co to za składnik i czemu jest wykorzystywany w kosmetyce? Sprawdźmy!




Astaksantyna, czyli co?

Astaksantyna jest zaliczana do karotenoidów, tak samo jak beta-karoten, który również występuje w produktach kosmetycznych, o czym pisałyśmy już we wcześniejszym artykule - Beta-karoten. Jakie ma działanie w kosmetykach? Zachęcamy do przeczytania! Wszystkie związki zaliczane do karotenoidów pełnią funkcję barwników, które przyjmują odcienie żółtego, pomarańczowego, czerwonego czy różowego. To właśnie dzięki nim marchewka jest pomarańczowa, żółtko jajka żółte, a łosoś różowy.


Karotenoidy dzielą się na 2 główne grupy - karoteny i ksantofile. Najpopularniejszym przedstawicielem wśród karotenów jest wspomniany wcześniej beta-karoten, natomiast wśród ksantofili to właśnie astaksantyna i luteina pełnią rolę "celebrytów".

Ksantofile to tlenowe pochodne karotenów, stanowiące pomocnicze barwniki w procesie fotosyntezy. Pełnią także funkcje przeciwutleniaczy. I to właśnie ta właściwość stała się powodem ogromnego zainteresowania astaksantyną w kosmetyce oraz w suplementach diety.


Astaksantyna w kosmetyce
Wzór astaksantyny

Skąd się bierze astaksantyna?

Teraz powiecie, że z łososia albo flaminga 😉 I tak macie rację, ale ani ryby, ani ptaki, ani też ludzie nie mają zdolności syntetyzowania karotenoidów. Tą zdolność posiadają jedynie rośliny. W przypadku zwierząt, związki te muszą być dostarczane do organizmu wraz z dietą. Jest to niezwykle ważne bo są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania. Ich "skutkiem ubocznym" często jest widoczne zabarwienie.

Dobra to teraz ponownie - skąd się bierze astaksantyna? Wiemy już, że pierwotnie z roślin, ale łososie ani flamingi nie jedzą przecież marchewki.... No nie!

Astaksantyna jest biosyntetyzowana przez mikroglony będące składnikiem pokarmowym zooplanktonu lub skorupiaków. Zwierzęta zjadają algi bogate w ksantofile, a te odkładają się w ich mięśniach, tak jak w przypadku łososia, piórach u flamingów czy pancerzach skorupiaków takich jak krewetki czy raki. Za najbogatsze źródło astaksantyny uważana jest zielona mikroalga Haematococcus pluvialis. Inne mikroalgi, takie jak Chlorella zofingiensis, Chlorococcum spp. i Botryococcus braunii również zawierają mniejsze jej ilości.

Astaksantyna wykorzystywana w kosmetyce czy suplementach diety może być pozyskiwana również syntetycznie, jednak uznawana jest za mniej przyswajalną formę tego związku.


Najbogatsze źródło astaksantyny to mikroalgi Haematococcus pluvialis

Astaksantyna wykorzystywana jest w kosmetyce
Różowe zabarwienie piór flemingów to efekt astaksantyny

Właściwości astaksantyny.

Jak już wspomniałyśmy wcześniej astaksantyna wykazuje zdolności antyoksydacyjne. Jednak tak samo jak większości karotenoidów. Dlaczego więc nazywana jest "królową karotenoidów"?

Dzięki specyficznej budowie wykazuje dużo silniejsze działanie antyoksydacyjne niż inne związku z tej grupy. Niektóre źródła podają, że nawet kilkanaście lub kilkaset razy większe! Co więcej pod tym względem przewyższa nawet witaminę C. Sam mechanizm reagowania z wolnymi rodnikami w przypadku astaksantyny jest też nieco inny niż w przypadku na przykład beta-karotenu, co przekłada się na jego efektywność.


Astaksantyna wykazuje silniejsze właściwości antyoksydacyjne niż beta-karoten, luteina, koenzym Q-10 czy nawet witamina C!

Astaksantyna jest często wykorzystywana w suplementach diety, a wielkie nadzieje pokłada w niej również farmacja. "Królowa karotenoidów" posiada zdolność przenikania przez barierę krew-mózg, wpływając korzystnie na funkcjonowanie mózgu i zwiększając jego ukrwienie. Przyczyniło się to do badania jej właściwości pod kątem wspomagania leczenia np. choroby Alzheimera czy choroby Parkinsona. Astaksantyna pomaga również w zmniejszaniu stanów zapalanych oraz wspomaga układ odpornościowy. Jej właściwości antyoksydacyjne sprawdzają się także w terapii istniejących chorób układu sercowo - naczyniowego.


Astaksantyna wykorzystywa w kosmetykach
Algi to źródło astaksantyny

Wykorzystanie astaksantyny w kosmetyce.

Kosmetyki od zawsze były "narzędziem", którego zadaniem było przedłużenie zdrowego wyglądu i opóźnienie efektów starzenia. I tak jest do dziś.

Obecnie już wiemy, że jedną z głównych przyczyn przyśpieszenia degradacji naszych komórek jest właśnie oksydacja i wolne rodniki. Stąd też coraz większe zainteresowanie surowcami, które przeciwdziałają temu procesowi.

Astaksantyna jest uznawana za jeden z najsilniejszych antyoksydantów jakie obecnie znamy stąd też jej rosnąca popularność.


Astaksantyna uznawana jest za jeden z najsilniejszych antyoksydantów.

Jako związek, jest rozpuszczalna w tłuszczach i z łatwością przenika przez warstwę rogową naskórka. Wpływa przy tym korzystnie na skórę, poprzez:

- przyśpieszanie odnowy naskórka

- wzmocnienie funkcji ochronnych naskórka

- zmniejszenie TEWL - transepidermalnej ucieczki wody (więcej tutaj)

- powoduje zwiększenie wytwarzania kolagenu i elastyny

- zapobiega uszkodzeniom skóry

- wiąże wolne rodniki tlenowe przez co zabezpiecza komórki przed degradacją

- chroni skórę przed uszkodzeniami wywoływanymi przez promieniowanie słoneczne, poprzez swoje zdolności antyoksydacyjne


Astaksantyna jest znana w świecie kosmetyków już od dłuższego czasu, jednak ze względu na swoją dość wysoką cenę, nie jest jeszcze aż tak popularna. Niektórzy producenci jednak znają jej wartość i niezwykłe właściwości. Jakiś czas temu testowałyśmy pomarańczowy balsam myjący i maska 2 w 1 od UKVIAT. Jeśli jesteście ciekawi jak się sprawdził na naszych skórach i co zawiera oprócz bohaterki naszego artykułu zajrzyjcie koniecznie do naszej subiektywnej recenzji, którą znajdziecie klikając tutaj.


Balsam myjący oczyszczający z astaksantyną od UKVIAT
Pomarańczowy balsam myjący od UKVIAT



Comentarios


IMG_20190815_180154.jpg
IMG_0826.JPG

Cieszymy się, że do nas zajrzałeś!

Kosmos W Słoiczku powstał, aby odkryć przed Wami kosmetyczne tajemnice i przybliżyć tajniki branży chemicznej.

Z bólem serca patrzymy na propagowanie nierzetelnych informacji o surowcach czy gotowych produktach.

Naszą ideą jest kompetentne propagowanie wiedzy w przystępny sposób. 

 

Zachęcamy do odkrycia naszego „kosmicznego” świata ! :)

Bądź z nami na bieżąco

Dziękujemy

  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
bottom of page