top of page

CICA - jej zastosowanie w produktach kosmetycznych.

Od dłuższego czasu na sklepowych półkach zaczęła królować CICA. Jakie ma właściwości? Co to za nowe odkrycie? Jak to często bywa w kosmetologii, okazuje się, że wcale nie takie nowe. Jednak bez wątpienia surowiec przeżywa swój renesans w trendach kosmetycznych.



Skąd powstała nazwa CICA?

CICA ma wiele imion. Po polsku jest to po prostu wąkrotka azjatycka. Niektórzy nazywają ją Gotu kola, w języku syngaleskim słowo „kola” oznacza liść, a „gotu” kielichowy kształt. Czasami możemy spotkać się również z określeniem Tygrysia Trawa. W łacinie to Centella asiatica i stąd też powstał skrót CICA (INCI: Centella Asiatica). W zależności od szerokości geograficznej możemy spotkać się z różnymi określeniami, jednak wszędzie znane są jej wyjątkowe właściwości.


Wąkrota azjatycka, czyli CICA w kosmetyce

Pochodzenie wąkrotki azjatyckiej.

Wąkrotka rośnie w wielu krajach przede wszystkim azjatyckich: Chinach, Japonii, Indiach, Indonezji i Malezji. ale też w Austarlii czy Ameryce. Znana jest już od dekad. Początkowo stosowano ją w ajurwedzie. Aplikowana doustnie uznawana jest za środek mający dobry wpływ na pracę mózgu, zwiększa koncentrację, poprawia pamięć, a także ma właściwości wyciszające. Centella asiatica stosowana jest również w leczeniu chorób sercowo-naczyniowych czy w problemach z przewodem pokarmowym. Do tego przyśpiesza gojenie się ran i działa antybakteryjnie.


CICA to źródło saponin, asjatykozydów, kwasu asjatowego, kwasu madekassiowego, fitosteroli, witamin. Roślina ta zawiera również alkaloidy, kwas glutaminowy, serynę, alaninę, związki kumarynowe.


Wykorzystanie CICA w kosmetyce.

Wiedza na temat zbawiennego wpływu wąkrotki azjatyckiej na nasz organizm dotarła również do świata kosmetycznego. Nie jest to nowy składnik receptur kosmetycznych, ale wraz ze wzrostem zainteresowania produktami i pielęgnacją azjatycką zyskała drugie życie. Dodatkowo jest to też roślina adaptogenna. Adaptogeny to rośliny, które przez konieczność przystosowania się do specyficznych warunków bytowych, zaczęły produkować unikalne substancje. Tym samym zyskały wyjątkowe właściwości, które mają również prozdrowotny wpływ na funkcjonowanie organizmu człowieka. Więcej o adaptogenach znajdziecie w artykule "Adaptogeny w kosmetyce" klikając tutaj.


Centella asiatica oprócz wpisywania się w obecne trendy, posiada też wiele właściwości poprawiający kondycję naszej skóry, potwierdzonych badaniami naukowymi.

  • przyśpiesza gojenie się ran i skaleczeń

  • silnie działa antybakteryjnie i przeciwgrzybicznie

  • działa przeciwzapalnie

  • pobudza fibroblasty, przez co zwiększa produkcję kolagenu i elastyny

  • przyśpiesza rozwój naczyń krwionośnych

  • przyczynia się do szybszego powstawania tkanki bliznowatej

  • działa nawilżająco

  • redukuje wydzielanie sebum


 

Dzięki szerokiemu wachlarzowi właściwości CICA stosowana jest z powodzeniem w wielu produktach.

  • preparatach przyśpieszających gojenie się blizn w tym rozstępów

  • wykorzystywana jest w walce z cellulitem poprzez wzmocnienie i zwiększenie napięcia skóry (synteza kolagenu i kwasu hialuronowego)

  • kosmetykach przeciwzmarszkowych, ze względu na działanie antyoksydacyjne, stymulacje fibroblastów i kwasu hialuronowego, co przekłada się na ujędrnienie skóry

  • preparatach dla skór trądzikowych, ze względu na działanie antybakteryjne i przeciwzapalne, zapobiega również powstawaniu blizn potrądzikowych, a także reguluje wydzielanie sebum

  • produktach do cery naczyniowej. Wąkrotka wzmacnia naczynia krwionośne i poprawia mikrokrążenie, przez co redukuje widoczność "pajączków". Skóra naczyniowa jest często również wrażliwa, więc właściwości przeciwzapalne również tutaj dobrze współgrają.

  • kosmetykach do pielęgnacji wokół oczu, poprzez swoje działanie przeciwobrzękowe oraz wspomaganie krążenia redukuje cienie pod oczami

  • produktach wspomagających walkę z atopowym zapaleniem skóry oraz łuszczycą. CICA nie wykazuje działania drażniącego, wspomaga gojenie, działa przeciwzapalnie i nawilżająco, czyli wszystko to czego, tego typu zmiany potrzebują


Wąkrotka azjatycka, CICA zastosowanie w kosmetyce

Wąkrotka azjatycka/Gotu Kola/Centella asiatica/CICA tak samo jak wiele ma imion, tak jej działanie jest wielotorowe. Jest to jeden z tych składników, które lubimy najbardziej. Sprawdza się w przypadku pielęgnacji praktycznie każdego typu cery. Ma szereg badań potwierdzających właściwości. Do tego jest pochodzenia naturalnego. Czego chcieć więcej?


Mimo, że nie jest to aż taka nowość jakby mogło się wydawać, my popularyzację takich surowców bardzo popieramy!


W kategorii "Nowości produktowe" znajdziecie już kilka recenzji produktów z wykorzystaniem CICA:

Comentários


IMG_20190815_180154.jpg
IMG_0826.JPG

Cieszymy się, że do nas zajrzałeś!

Kosmos W Słoiczku powstał, aby odkryć przed Wami kosmetyczne tajemnice i przybliżyć tajniki branży chemicznej.

Z bólem serca patrzymy na propagowanie nierzetelnych informacji o surowcach czy gotowych produktach.

Naszą ideą jest kompetentne propagowanie wiedzy w przystępny sposób. 

 

Zachęcamy do odkrycia naszego „kosmicznego” świata ! :)

Bądź z nami na bieżąco

Dziękujemy

  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
bottom of page